Timber Fin House Extension Ideas in London, England

15 Nov
2011

Timber Fin House Extension Ideas in London, England

This small home renovation and house extension project was done by architect Neil Dusheiko for his client who wanted to create more space and create a timber house plans for his family. Located in Walthamstow, London, England, the double fronted timber fin house extension concept was to create a series of different volumes to accommodate the various functions in an informal stack of boxes placed next to each other like packing creates.

The extension exists as three timber containers sitting next to and on top of one another with a singular nature borne out of using one material. The differentiation of materials allows it to be read as a separate volume rather than mimic the brick character of the existing building. The new timber staircase forms a link with the existing house and connects to the mid landing, where the existing staircase continues down towards the front door.

The material used for the floor was birch plywood and the structure is oak framed, clad in Siberian larch. The larch was is from sustainable sources and supplied by Vastern Timber. The larch was mounted onto battens fixed to Panelvent sheathing boards, which have a high racking strength but also allow for a water vapour open construction. Panelvent itself is made from wood chips and forest thinings, utilising a unique Masonite defibration system to combine low formaldehyde emissions in use and low embodied energy in manufacture.

The oak timber frame is made up of lattice structures which were so beautiful that during the build it was tempting to leave parts of the frame exposed on the inside of the extension. However, we decided to stay true to the concept of a wrapped timber box. The folding sliding doors and windows where constructed out of oak and are top hung. The doors are easy to open and fold away entirely to allow the garden to become part of the living space.

The floor was constructed out of a hard wearing birch plywood while the existing openings inside the structure are framed in MDF, painted white to blend in with existing brickwork, also painted white, to reflect as much light as possible into the interior. A low step made of thermowood decking links the house to the garden and provides a low bench for seating. A new staircase constructed from birch plywood connects to the mid landing of the existing staircase, giving the up and over feel, which provided the original inspiration for the extension.

Extension for a turn of the century family home in Walthamstow. The playful design creates a much needed flexible living space and extra bedroom for the young family. The shape of the extension is designed to track the sun and create a positive space in the garden. The new structure is framed in oak and clad in Siberian Larch. The differentiation of materials allows it to be read as a separate volume rather than mimic the brick character of the existing building.

Architect: Neil Dusheiko Architects
Location: Walthamstow, London, England
Project Year: 2010
Contractor: RK Construction
Engineer: Momentum
Photography: Neil Dusheiko Architects

Timber Fin House Timber Fin House Details Wooden Window Timber Fin House Exterior

Best House Design

0saves
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

top